Ádám Jenő szobor

2013 őszén Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának Kulturális és Média Bizottsága úgy döntött, hogy Ádám Jenő emléket egy szobor elkészítésével és elhelyezésével szeretné megerősíteni városunkban. Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kérésnek eleget téve a 33/2014. (I.22.) számú határozatában döntött az Ádám Jenő köztéri műalkotás pályázati kiírásáról és a pályázatokat értékelő bizottság felállításáról. Ezt követően a Képviselő-testület 243/2014. (VI.18.) számú határozatában az Ádám Jenő köztéri műalkotás elkészítésére kiírt pályázat nyerteseként Zsin Juditot hirdette ki.

Ádám Jenő szobor

Kültéri szobor lévén az új iskola előtti területen helyezték el a félalakos szobrot, amely az éppen vezénylő Ádám Jenőt ábrázolja karmesteri pulpituson. A mű 2015. június 17-én lett felavatva. Az avatón készült képeket megtekintheti a köztérkép.hu-n. Az avatón a pályázat nyertese, Zsin Judit beszélt magáról a pályázatról, a mű keletkezésének körülményeiről, gondolatiságáról. A szobrász szerint a zeneszerző, kóruskarnagy és zenepedagógus munkásságát leginkább a “dirigens” alakjában találhatja meg.

A szobor felavatására pedig 2015. október 9-én került sor.  Az iskola vezetése úgy gondolta, hogy méltóképp szeretné megünnepelni ezt az eseményt, így meghívta az ország összes Ádám Jenő nevét viselő intézményt és kórust. Közülük négyen képviseltették magukat, három iskola pedig produkcióval is gazdagította az ünnepi műsort. Az eseményen a szobrot méltatta Zsigmond Attila, a Budapest Galéria nyugalmazott főigazgatója, beszédét a Parlando zenepedagógiai folyóiratban olvashatják. A hangversenyen beszédet Berkesi Sándor, Liszt Ferenc-díjas karnagy mondott.

Az eseményről a következő linken is olvashatnak:
http://reformatus.hu/mutat/a-nemzetnevelo-enektanar/